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AUTHORITY OF THE CITY ENGINEER TO ISSUE ADDITIVE AND DEDUCTIVE CHANGE ORDERS AND

" ADDENDA FOR UP TO $100,000 OR UP TO THE CONTINGENCY LIMIT SET FOR THE PROJECT

COST, WHICHEVER IS LESS
RECOMMENDATIONS

1 Authorize the City Engineer to issue additive and deductive Change Orders up to
$100,000 or up to the contingency limit set for the project (not to exceed 25 percent of
the project cost), whichever is less.

2. Authorize the City Engineer to issue addenda for changes in plans, specifications, or
bid proposals during the bid period without prior Board approval up to $100,000 or
up to the contingency limit set for the project (not to exceed 25 percent of the project
cost), whichever is less.

3. Adopt the amount set forth in Recommendation No. 1 as the specific limit on the
power the Board is authorized to delegate in accordance with Section 376 of the
new City Charter, for all Change Orders and addenda issued by the bureaus under
the Board.

TRANSMITTAL
Copy of City Charter Section 376.
FisCAL IMPACT

There is no fiscal impact since contingency costs are budgeted for each project
awarded by the Board.

DiscussIiON

The Board of Public Works awards, on average, more than $100,000,000 worth of
construction contracts in each fiscal year. Currently, the City Engineer is authorized to
issue additive Change Orders in amounts up to $50,000 for Wastewater funded
projects, and up to $25,000 for all other projects without prior approval by the Board of
Public Works. Any Change Orders exceeding these limits, or exceeding 25 percent of
the project construction cost require submittal of a Board report and Board approval
prior to issuance.
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The Board authorized the City Engineer to issue Change Orders without prior Board
approval up to a limit of $25,000 on August 25, 1982. The City Engineer issued a
Special Order No. SO44-1082 informing all Bureau of Engineering personnel of the
Board’s action. Inflation since that time has caused the size of contracts awarded by
the Board to increase considerably. In the intervening years, the number of Change
Orders exceeding the limits and requiring review and approval by the Board has also
increased substantially. The new limit of $100,000 or up to the contingency limit set
for the project (not to exceed 25 percent of the project cost), whichever is less, will
allow for more expeditious processing of higher cost Change Orders.

City contractors have complained that it takes the City too long to process Change
Orders. This significantly increases the amount of time that they are required to wait to be
paid. The contractors brought up two separate issues directly related to Change Orders
and the amount of time it takes for the City to pay for them at the Contractor's Quarterly
Meeting held on July 25, 2000. It is anticipated that the need to obtain prior Board
approval for Change Orders will be less frequent and resultant construction delays and
delayed payments to the contractors will be greatly reduced.

| therefore recommend that $100,000, or up to the contingency limit set for the project
(not to exceed 25 percent of the project cost), whichever is less, be used as a value limit
for City Engineer-issued Change Orders. If Gas Tax funds or funds that generate
revenue into the Gas Tax Fund are involved, and the request for a change order
exceeds $100,000 or the contingency limit set for the project (not to exceed 25 percent
of the project cost), Board reports requesting Board approval of the Change Order shall
be prepared jointly with the Bureau of Street Services. This follows the Board's current
policy which states, “Any request for Board action involving Gas Tax funds shall be
submitted as a joint report between the originating Department/Bureau and the Bureau
of Street Services. In all other instances, Board approved Change Orders will be
issued.” :

Additionally, | also recommend that the same value be used for City Engineer-issued
addenda. The circumstances involved in issuing addenda are very similar to those for
issuing Change Orders, the difference being that addenda are issued when changes to
plans and specifications are made before the construction bids are received. Change
Orders are issued after a construction contract is awarded. It is to the City’s advantage
to make plan changes before construction bids are received. The new limit will
significantly reduce the need to obtain Board approval to extend the bid opening dates
and will help the Bureau of Engineering deliver projects on time.

These recommendations are consistent with the provisions of the new City Charter,
Section 376. The Board has the authority to delegate the approval of Change Orders to
a department employee and to specify the doliar amount that can be approved without
further authorization of the Board. The City Engineer has historically been the
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designated Department employee, and remains the logical choice to continue in that

.role.

The Bureau of Engineering will prepare and submit a summary of all change orders
exceeding $50,000 for Wastewater-funded projects and $25,000 for all other projects
quarterly to the Board.
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